Anijskoek uit 1867

anijskoek

Het blaadje waarop dit recept voor anijskoek is opgetekend, valt van pure ouderdom bijna uiteen.

En de gehanteerde maten vergen enorm veel rekenwerk en zoeken naar de hedendaagse eenheden (een kan, een lood, een maatje, dat zijn wel heel oud Hollandse maten). Met dit rekenwerk en op goed geluk (want de juiste maat is ook nog afhankelijk van de plaats waar het recept is opgetekend…) test ik tot nu toe het oudste recept voor Kokende Oma; het komt uit 1867.

Ik kijk in de pan en denk aan 1867. Wat gebeurde er toen eigenlijk allemaal? Was dat vóór of na Napoleon? Stond de Eiffeltoren al? Ik graaf in mijn hersens en kom al snel tot de conclusie dat Wikipedia mij van meer betrouwbare informatie kan verschaffen dan de vergeelde geschiedeniskennis in mijn hoofd. 1867, in het jaar dat deze anijskoek ook wordt gebakken, wordt in Amerika de eerste reconstructiewet aangenomen. Napoleon (zie je wel, hij is er nog) opent in Parijs de wereldtentoonstelling waar de eerste fiets met trappers wordt gepresenteerd. En de Eiffeltoren? Die staat er nog niet, is nog niet eens in aanbouw! Lang geleden! 

Ik kijk naar de pan waar mijn anijskoek pruttelt. Toch bijzonder dat verleden en heden hier zomaar bij elkaar komen in mijn moderne pannetje. En de toekomst ook. Want om mij heen snuiven kinderneusjes de heerlijke geuren op uit de pan. In de zeer nabije toekomst wordt deze koek in razend tempo op gepeuzeld. Hap, slik en weg is ie.

Wil je ook terug in de tijd?

Dit heb je nodig voor een oud Hollandse anijskoek

– 100 gram witbrood (zonder korst en heel fijn gesneden
– 100 gram fijn gemaakt beschuit
– 1 opgehoopte eetlepel bloem
– 1 eetlepel anijszaad
– 3 eieren
– snufje zout
– 400 ml. melk
– zonnebloemolie om in te bakken
– wat suiker om over de koek te strooien

Hoe maak je de koek klaar?

Met het voorwerk en het bakken ben je hooguit een half uurtje kwijt. Splits de eieren en klop in een kom het eiwit stijf. In de andere kom meng je het eigeel met de bloem, het snufje zout, het anijszaad en voeg je langzaam de melk aan het mengsel toe. Nu roer je het brood en het beschuit er doorheen. En als laatste roer je er voorzichtig het eiwit door. In een hete pan met zonnebloemolie bak je de koek langzaam bruin. Halverwege keren. Afhankelijk van de grootte van de pan, bak je er één of twee achter elkaar.

Snijd de koek in stukken en strooi er suiker over. Smullen maar! En ideaal voor de lunch of als tussendoortje.

Over Kokende Oma

Recepten uit grootmoeders tijd
Dit bericht is geplaatst in Gebak&taarten, Lunchgerechten, Recepten, Tussendoortje met de tags , , . Bookmark de permalink.