Garnalenkroketjes

garnalenkroketjes

Als je van vis houdt, zijn deze garnalenkroketten een fijne afwisseling op de kalfskroket! Het geheim van een goede, zelfgemaakte kroket is: op tijd beginnen. Laat de ragout 1 nacht in de koelkast opstijven en je bakt er de volgende dag succesvol deze kroketjes mee.

Denk je dat de ragout ook in een paar uur tijd goed genoeg is afgekoeld (zoals ik dacht) dan lopen ze gegarandeerd leeg in de frituurpan. Ook al heb je ze nog zo stevig gerold. Geduld dus! En een nachtje in de koelkast.

Wat heb je nodig voor 10 ‘garnalencroquetten’?
– 200 gram Hollandse garnalen (al de andere soorten hebben te weinig smaak!)
– 2 dl. visbouillon
– 50 ml. room
– 30 gram bloem
– 5 gram gelatine
– eiwit van 2 eieren
– peper, citroensap, peterselie en
– eventueel wat cayennepeper
– (veel) paneermeel

Hoe maak je de kroketten klaar?
Je start een dag van tevoren met de ragout (de vulling voor de kroketten). Dep de garnalen droog. Maak 2 dl. warme visbouillon. Wanneer je echt de tijd hebt, koop je op de markt ongepelde garnalen en trek je van de garnalenkopjes en schillen zelf de bouillon! 1 liter water met wat zout 1 uurtje laten pruttelen op een laag vuur. In oma’s tijd bestonden er gelukkig ook al bouillonblokjes en dat volstaat voor dit recept heel goed!

Knip in een kopje wat krulpeterselie klein. Laat in een pan de boter smelten (niet bruin laten worden) en voeg de peterselie toe, haal de pan van het vuur af en roer met een garde de bloem erdoorheen. Voeg nu scheutje voor scheutje de (warme) bouillon erdoorheen. Zet de pan weer op een laag vuur en laat de saus inbinden. Voeg wanneer de saus dik genoeg is, naar smaak peper en citroensap toe. Pas op met het citroensap en voeg het theelepel voor theelepel toe. Het is zonde als de ragout te zuur wordt! Je kunt de ragout eventueel nog wat “opspicen” met cayennepeper.

Doe de ragout in een ovenschaal, dek het af en laat het geheel een nachtje afkoelen en opstijven in de koeling.

Het rollen van de kroketten
Verdeel de ragout in 10 kleine porties. Met een ijslepel gaat dit heel gemakkelijk. Vorm van een portie ragout een kroket en rol deze door het paneermeel. Breng hem wat in model en rol hem daarna door het eiwit en nogmaals door het paneermeel. Let erop dat de kroket stevig gerold is en dat het paneermeel overal stevig omheen zit (gaten in het paneermeel betekent lekken in de frituurpan). Bewaar de kroketten totdat je ze gaat bakken in de koeling.

De frituur
Verwarm de frituurpan voor op 180 graden. Bak de kroketten in kleine porties in maximaal 3 minuten bruin en warm.

Garnalenkroketten smaken opperbest met zelfgemaakte frietjes en mayonaise! Of voor de lunch op een boterham.

Over Kokende Oma

Recepten uit grootmoeders tijd
Dit bericht is geplaatst in Bijgerechten, Hoofdgerechten, Lunchgerechten, Recepten met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *