Rijkgevulde kippensoep

kippensoep

Geen soep van een blokje! Deze oud Hollandse kippensoep maak je van eigen getrokken bouillon. Hiervoor heb je een lekkere vette soepkip nodig en wat runderschenkelvlees. Dit gerecht heeft even nodig; 3 uur pruttelen om tot een krachtige smaak te komen. Maar dan heb je ook wat. Een overheerlijke kippensoep. Van kippensoep wordt al eeuwen beweerd dat het helpt bij griep en verkoudheid. Echt krachtvoer dus!

Dit recept is voldoende voor 2 à 2,5 liter kippensoep.

Wat heb je nodig?
– 1 kilo soepkip (die koop je bij de poelier of op de markt)
– 500 gram runderschenkelvlees
– 25 gram zout
– 1 theelepel zwarte peperkorrels
– foelie, tijm, verse krulpeterselie en verse platte peterselie, laurier
– 1 ui
– 1 winterpeen
– 4 stengels bleekselderij
– 2 stengels prei
– vermicelli

Hoe maak je de bouillon klaar?
Zet een grote pan op het vuur en breng hierin 3 liter water aan de kook. Snijd in de tussentijd de ui in grove stukken en schraap de winterpeen (met een dunschiller gaat dit reuze snel!). Voor de bouillon gebruik je de helft van de winterpeen, in blokjes gesneden. Ook 1 stengel bleekselderij snijd je in grove stukken. In het kokende water doe je de winterpeen, de selderij, de ui, 2 laurierblaadjes, de peperkorrels, wat foelie, 4 takjes verse krulpeterselie en wat platte peterselie. Vervolgens voeg je de kip en het schenkelvlees toe en breng je het geheel aan de kook. Wanneer het water kookt, draai je het vuur lager en laat je deze bouillon op een zacht vuur minimaal 3 uur trekken.

De kippensoep
Wanneer de soep 3 uur heeft geprutteld, neem je het vlees uit de pan. Meestal is de bouillon bedekt met een kleine vetlaag. Het is handig deze eerst eraf te scheppen. Vervolgens giet je de bouillon door een zeef. Nu is de soep bijna klaar. Snijd je halve winterpeen, de prei, 3 stengels bleekselderij en een handvol platte peterselie fijn. Vind je vermicelli lekker? Laat dit dan ook nu samen met de groenten meekoken (zie kooktijd vermicelli op het pak). 1 klein kopje vermicelli is genoeg. In de tussentijd kun je het kippenvlees van het bot afhalen en in kleine stukjes snijden. Ook het schenkelvlees is fijngesneden lekker in de soep. Is de vermicelli gaar, dan voeg je het vlees nog even toe om weer op temperatuur te komen. En hoppa, de soep is klaar om geserveerd te worden.

Zin in een soepje, maar niet zoveel tijd? Maak dan eens krachtige pompoensoep!

Over Kokende Oma

Recepten uit grootmoeders tijd
Dit bericht is geplaatst in Lunchgerechten, Soep. Bookmark de permalink.