Moscovisch gebak

moscovisch gebak

Met dit Oud Hollandse recept lukt het echt; een luchtige taart bakken! Met banketbakkersroom, aardbeienjam en een eenvoudige crême au beurre wordt deze taart een feestje!

Wat heb je nodig voor een hoge taart
– een springvorm van 24 cm. doorsnede
– een mixer
– een beslagkom
– heet water en een hapjespan of bak
– een zeef
– een pot aarbeienjam

De ingrediënten voor de basistaart
Voor een hoge taart is het handig om 2 keer een basistaart te bakken. Dus onderstaande ingrediënten haal je 2 keer in huis.
– 5 eieren
– 150 gram fijne suiker
– 1 zakje vanillesuiker
– 25 gram Maïzena
– 125 gram patentbloem
– zout

De ingrediënten voor banketbakkersroom
– 250 ml. melk
– vanillestokje
– 2 eidooiers
– 50 gram suiker
– 25 gram bloem
– zout

De ingrediënten voor de eenvoudige crême au beurre
– 125 gram boter
– 50 gram poedersuiker
– vanille essence

Hoe bak je de taart?
De oven verwarm je voor op 180 graden. Vet de bakvorm in met wat boter. Zet een fluitketel of waterkoker op voor heet water. Ondertussen voeg je in de beslagkom 5 eieren samen met de suiker en de vanillesuiker. In een andere kom meng je 125 gram bloem met 25 gram Maïzena en een snufje zout. Is het water heet? Doe dit dan in de bak/hapjespan en zet de kom met de suiker en de eieren erin. Nu ga je mixen en dat doe je lang! Minimaal 8 minuten op de hoogste stand en dan nog 2 minuten op de laagste stand. Klaar? Dan is het nu tijd voor de bloem. Zeef in gedeeltes het bloemmengsel over het beslag. En roer dit heel voorzichtig en langzaam erdoorheen, tot al het bloem is opgelost. Dan zeef je weer een beetje en herhaalt dit tot alle bloem door het beslag is opgelost. Roer je te hard en te lang, dan verdwijnt de lucht uit het deeg. Heel voorzichtig omscheppen dus.

Giet nu het Moscovisch beslag in de springvorm en bak de taart 35 minuten op 180 graden. Laat tijdens het bakken de deur dicht! Anders ploft de taart alsnog in. Na 35 minuten mag de deur open en check je met een prikker in het midden of de taart droog is. Blijft er nog wat plakken? Dan bak je de taart nog wat langer, maar niet meer dan 5 minuten. Anders wordt de taart te droog.

Dit hele ritueel herhaal je voor de tweede basistaart.

Banketbakkersroom
Tijdens het bakken van de taart ga je aan de slag met het banketbakkersroom. Breng in een pannetje 2 eidooiers, de vanille (geschraapt uit het stokje), de suiker, de bloem en de melk met een snufje zout aan de kook. Goed roeren met een garde. Zodra het mengsel bindt, is de banketbakkersroom klaar. Je kunt deze nu laten afkoelen. Onder het afkoelen af en toe roeren met de garde, anders ontstaan er klontjes.

Eenvoudige crême au beurre
De boter roer je met de poedersuiker en een dopje vanille-essence tot een vloeibaar geheel. Laat dit verder opstijven in de koelkast.

De taart
En nu is het tijd om de taart af te maken. Snijdt de beide taarten doormidden. Leg 1 van de helften op een bord en besmeer deze met de aarbeienjam en vervolgens met het banketbakkersroom. Leg er nu een andere helft taart op en herhaal de jam en room. Dit doe je nog een keer. Het laatste stuk taart leg je er als een soort deksel bovenop. Nu kun je de taart wat bijsnijden en eventueel wat harde randjes weghalen. De hoge taart besmeer je nu in zijn geheel (bovenkant en zijkant) met de crême au beurre.

En zo is de taart klaar voor verdere versiering! Dit kun je op allerlei manieren doen. Oud Hollands met hagelslag of gesnipperde amandelen. Maar ook op hippere manieren met gekleurd rolfondant of marsepein.

Lees het verhaal achter deze taart!

Over Kokende Oma

Recepten uit grootmoeders tijd
Dit bericht is geplaatst in Gebak&taarten, Recepten met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *