Oma’s kastanjepuree

tamme kastanjes
Ze zijn er weer, kastanjes! Wilde en tamme, in het bos en bij de groenteboer. Ik herinner mij kastanjes vooral van vroeger. Te koop bij het kasteel, gepoft in de as van een vuurkorf. Heel smaakvol. Dat er je er ook een puree mee kan maken, dat wist ik wel. Maar dat het zó goddelijk smaakt, dat wist ik niet!

Het kost wat noeste arbeid en als je niet oppast kapotte nagels van het pellen, maar dan heb je ook wat! Heerlijke kastanjepuree, echt heerlijk, voor bijvoorbeeld bij een stukje wild, zoals hertenbiefstukjes.

Wat heb je nodig voor oma’s kastanjepuree?

– 1 kilo tamme kastanjes
– 500 ml. groentebouillon (van 1 tabletje)
– 1 takje selderij
– 40 gram boter
– 1 theelepel suiker
– scheutje melk

Hoe maak je de kastanjepuree klaar?

Het meeste werk zit hem in het pellen van de kastanjes. Begin op tijd, echt waar! Je bent met het voorwerk zo een uurtje zoet. Hoe pak je het aan? Eerst was je de kastanjes. Vervolgens check je in een bak met water welke kastanjes blijven drijven. Die gooi je weg. Kruis de kastanjes aan de bovenkant in. Vervolgens kook je ze 15 minuten in de bouillon. Na 15 minuten check je of je een van de kastanjes al makkelijk kunt pellen. Gooi de bouillon niet weg. Deze gebruik je dadelijk nog een keer.

Zoek een plekje uit waar je lekker zit en start met het pellen van alle kastanjes. Zijn ze te heet? Spoel ze dan even af onder de koude kraan. Zodra alle kastanjes gepeld zijn, doe je ze terug in de pan met 200 ml. bouillon en een schepje suiker. Laat dit met het takje selderij nog eens 20 minuten pruttelen op een laag vuurtje.

Het stampen van de kastanjes

Wrijf de kastanjes fijn door een zeef. Je kunt ze ook met een staafmixer fijnmalen. Nu ben je klaar om er puree van te maken. Zet de pan met de fijn gemalen kastanjes terug op een laag vuur en roer de boter er doorheen. Blijft de massa te droog, giet er dan nog een klein scheutje melk doorheen.

Je hebt nu een lichtbruine kastanjepuree. Wil je een blanke puree? Dan is het zaak om de kastanjes van tevoren niet in te kerven. Maar ik kan je vertellen, dat maakt het pellen pas echt tot een hels karwij.

Ik ben dus dik tevreden met deze lichtbruine puree. Het smaakt echt werkelijk waar verrukkelijk en is alle moeite meer dan waard! Lekker bij een stukje hertenbiefstuk.

Zin in een ander herfstgerecht? Maak dan eens krachtige pompoensoep!

Over Kokende Oma

Recepten uit grootmoeders tijd
Dit bericht is geplaatst in Bijgerechten, Recepten met de tags , , , . Bookmark de permalink.