Ontzettende soepkip

Oké, ik houd van lekker eten en ben best handig in de keuken. Maar voordat ik aan het project “Kokende Oma” begon, kwam mijn kippensoep uit een blik. Of – en dan deed ik echt mijn best – “zelfgemaakt” uit een of ander zakje met wat kipfilet en verse groente. Ik vond kippensoep dan ook maar een saai gerecht en het stond zeker niet vaak op tafel. En van een soepkip had ik eigenlijk nog nooit gehoord! Laat staan dat ik er oma’s rijkgevulde kippensoep mee kookte.

Soepkip versus braadkip

Totdat vriendin K. mij tipte dat een zelfgemaakte kippensoep niet op het menu van Kokende Oma mocht ontbreken. En dat die van haar familie echt goddelijk smaakt. Ik besluit op onderzoek te gaan. En ontdekte het verschil tussen de jonge (en vaak geplofte) braadkip en haar “oma”, de meer dan een jaar oude, grotere en vaak ook taaiere kip. De kip die geboren wordt om eieren te leggen en die op het moment dat de eierproductie afneemt, alsnog het loodje legt. Die moet je hebben! Dat is de soepkip!

Plofkip in de supermarkt

Blijkbaar kon je vroeger overal soepkip kopen. Nu niet meer. De kipfilets en plofkippen die de supermarkt verkoopt, lenen zich totaal niet om gekookt te worden. Ze worden droog en taai. En dat verklaart waarom mijn “zelfgemaakte” kippensoep altijd kleine stukjes schoenzool bevatte. Tot de komst van de soepkip in mijn keuken.

Ragout

Een soepkip (of stukken ervan) koop je bij de poelier en is vaak ook op de markt te krijgen. Hij is dus groter dan de jongere braadkip. Ik zie het gelijk aan de stukken die ik heb gekocht. Wat een grote poten, vol met randen vet. Omdat het vlees van de soepkip in principe taaier is, leent het zich uitstekend voor stoof- en soeprecepten. Aha! Dus niet alleen voor soep, maar ook voor ragouts en andere gerechten met gekookte kip (zoals het heerlijke kip met kerrie). Ik kan bijna niet wachten deze recepten ook met een soepkip te gaan maken.

Braadkip in de ragout en in de soep…Ontzettende soepkip die ik was!

kippensoep

Over Kokende Oma

Recepten uit grootmoeders tijd
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *