Oud Hollandse tulband

tulband
Deze ouderwetse tulband maak je met rozijnen en krenten en – wanneer je daarvan houdt – ook met fijngesneden sucade. Vroeger gebruikte men een klein beetje van het deeg voor een klein, apart vormpje wat met de tulband meegebakken werd. Was de tulband klaar, dan plaatste men de inhoud van dit aparte vormpje bovenop de tulband. Bestuiven met poedersuiker en een vlaggetje erop. En klaar was de tulband voor het verjaardagsfeest.

Volgens de legenden (zo lees ik op Wikipedia) werd de eerste tulband gebakken door de drie Heiligen die daarvoor een tulband (en dan het hoofddeksel van een van de drie) gebruikten. Ik denk dat dit bij een legende blijft en dat deze cake zo heet, omdat hij gewoon op een tulband lijkt. Feit blijft dat het een erg lekker gebak is en dat het er feestelijk uit ziet. Leuk voor Pasen, Kerst en andere feestdagen. Je maakt de tulband met vers gist. Dus niet met van die zakjes met korrels gist. Vers gist vind je bij de biologische winkel of in de supermarkt (vaak in het schap waar ook de nog te rollen croissantjes liggen).

Met het maken van het deeg ben je 15 minuten zoet en daarna laat je het 1 uur rijzen en vervolgens 1 uur bakken. Poedersuiker er over en smikkelen geblazen!

Wat heb je nodig?
– een tulbandvorm
– 300 gram bloem
– 2 eieren
– 25 gram (vers) gist
– 175 ml. melk
– 1 theelepel kaneelpoeder
– 100 gram (gewassen) krenten
– 100 gram rozijnen
– 30 gram sucade (zelf stop ik dit er niet in, brrrrr)
– 5 gram zout
– 50 gram boter
– 50 gram basterdsuiker
– nog wat boter en paneermeel om de vorm mee in te vetten en te bestuiven

Hoe maak je de tulband klaar?
Meng in een kommetje de lauwe melk met het gist. Doe dit mengsel in een kom en meng de bloem, eieren, suiker, zout en de gesmolten boter door elkaar. Mix het deeg net zo lang totdat het heel soepel is. Je kunt dit met een mixer met deeghaken doen, of gewoon met je handen. Als er geen stukjes meer te zien zijn in het deeg en het heel soepel is, voeg je de schoongemaakte krenten en rozijnen toe.

De tulbandvorm
Vervolgens vet je een tulband goed in met boter en bestuif je de vorm met wat paneermeel. Dit zorgt ervoor dat de tulband straks na het bakken niet aan de vorm blijft kleven. Doe het deeg in de tulband (dit komt tot halverwege de vorm) en zet het geheel afgedekt (met wat huishoudfolie) op een warme plek. Je kunt de vorm bijvoorbeeld in het zonnetje zetten of dichtbij een verwarming (die aanstaat uiteraard…). Laat het deeg minimaal 1 uur rijzen.

Het bakken van de tulband
Verwarm in de tussentijd de oven voor op 140 graden (hete lucht) of 150 graden (elektrisch). Het lastigste gedeelte is het bakken in de oven. Iedere oven is net weer wat anders en een beetje oefenen en stoeien met de oven kan geen kwaad om een goede tulband te bakken. De mijne ging de eerste keer wat hard (maar was er na wat wegmoffelen van de zwarte randjes niet minder lekker op). Ik houd met mijn hete lucht oven een baktijd van 65 tot 70 minuten aan op 140 graden. Plaats de tulband in het midden van de oven.

Is hij klaar, laat hem dan 2 minuten afkoelen voordat je de tulband uit de vorm laat zakken. Plaats de cake op een rooster en laat het geheel afkoelen. Als finale handeling bestrooi je de tulband ruimschoots met poedersuiker. En plaats je – als je het heel feestelijk en oud Hollands wilt maken – het kleine cakeje bovenop de tulband en prik je er een officieel vlaggetje in.

Over Kokende Oma

Recepten uit grootmoeders tijd
Dit bericht is geplaatst in Gebak&taarten, Lunchgerechten, Recepten met de tags , , , , . Bookmark de permalink.