Oud Hollandse wafeltjes

wafelijzer

Met een wafelijzer, bloem, poedersuiker, boter en ei tover je in een mum van tijd Oud Hollandse wafeltjes op tafel. Favoriet bij kinderen! Lekker met klein gesneden vruchten en wat slagroom. Of gewoon met een beetje poedersuiker erover.

Deze wafeltjes of plaatkoeken zijn niet zo dik en zacht als de wafels van onze Belgische buren, maar kleiner en harder. En ze blijven lang goed. De dag na het bakken – en zelfs een paar dagen erna – smaken ze nog steeds lekker.

Dit recept is voor 6 keer een gevuld wafelijzer. Goed voor ongeveer 30 kleine wafeltjes.

Wat heb je nodig voor wafeltjes?
– allereerst uiteraard een wafelijzer!
– en zo’n kwastje om het ijzer mee in te vetten is ook heel handig
– 200 gram bloem
– 100 gram vloeibare boter en nog 50 gram boter om het ijzer mee in te vetten
– 180 gram poedersuiker
– 3 eieren
– een snufje zout
– voor de smaak kun je kiezen: vanillemerg uit een vanillestokje, citroenschil of wat kaneel

Hoe maak je de wafeltjes klaar?
De boter roer je met de poedersuiker, het vanillemerg (of naar smaak de citroenschil of wat kaneel) en het zout door elkaar. Met een mixer roer je er één voor één de eieren doorheen. Vervolgens meng je de bloem er in korte tijd doorheen. Warm in de tussentijd het wafelijzer op. Ieder apparaat is anders, dus welke stand je nodig hebt, is wat uitproberen. Van de mijne zijn de standen zelfs niet meer goed te zien. Ergens tussen het midden en heet is goed…. Uitproberen dus! Is het ijzer heet, dan smeer je het aan beide kanten in met boter.

Het bakken van de wafels
In het midden van het ijzer leg je een flinke dot beslag en daarna doe je het ijzer dicht. Na ongeveer 5 minuten is de wafel lichtbruin en gaar. Ook dit varieert per wafelijzer. Trek je het ijzer te vroeg open, dan kleeft de wafel nog aan beide zijden, of is hij nog erg bleek. Schrik niet als het wafel blijft plakken. Wanneer het beslag gaar is, is de wafel gemakkelijk los te krijgen. Leg de wafel op een bord met een deksel erover en herhaal bovenstaande totdat al het beslag op is.

De wafeltjes zijn lekker als tussendoortje met wat poedersuiker, als lunchgerecht met wat vruchten, poedersuiker of slagroom. En in Limburg worden deze wafels traditioneel gegeten met Oud en Nieuw!

Zin in een ander lekker lunchgerecht? Bak dan bijvoorbeeld eens oma’s volkoren pannenkoeken of wentelteefjes.

Over Kokende Oma

Recepten uit grootmoeders tijd
Dit bericht is geplaatst in Lunchgerechten, Recepten met de tags , , , . Bookmark de permalink.