Stamppot van andijvie

andijviestamppot
Deze stamppot maak je met rauwe andijvie (modern) of met andijvie die je (traditioneel) kort smoort. Het gerecht wordt extra lekker door het toevoegen van een tomaatje, wat knoflook en gerookte spekreepjes.

Wat heb je nodig voor andijviestamppot voor 4 à 5 personen?
– 1 kg andijvie, fijngesneden
– 1 kg kruimige aardappels
– 10 gram zout
– 200 gram magere spekreepjes
– 2 tomaten
– 2 teentjes knoflook
– braadboter
– peper en nootmuskaat
– wat melk om de puree romig mee te maken

Hoe maak je de stamppot klaar?
Schil de aardappels, snijd ze in kleinere stukken en kook ze in een flinke bodem water met het zout in 25 minuten gaar. In de tussentijd braad je de spekreepjes in een flinke scheut braadboter zo’n 5 minuten op een middelhoog vuur. Kerf intussen een kruis in de tomaten, leg ze een paar minuten in heet water en haal het velletje eraf. De tomaten snijd je in blokjes. Voeg deze tomatenstukjes en de geperste of fijngesneden teentjes knoflook toe aan de spekreepjes en laat het nog eens 5 minuten zacht sudderen. Zorg dat de knoflook niet bruin bakt, dat geeft een minder fijne smaak aan de stamppot. Zeef de jus en zet zowel de jus als de spekjes/tomaatjes afgedekt weg.

Rauw of gesmoord
Wil je de stamppot met rauwe andijvie maken? Dan kun je de volgende stap overslaan. Rauwe andijvie is lekker knapperig, dus het kan heel goed. Vind je het lekkerder wanneer de andijvie wat zachter is? Gebruik dan het braadvet wat je apart hebt gezet om de andijvie in gaar te smoren. Ook bij het smoren blijven de vitamines in de andijvie goed behouden. Laat de andijvie ongeveer 8 minuten in het braadvet smoren.

Het stampwerk
Wanneer de aardappels gaar zijn, stamp je ze fijn met het braadvet, wat melk en (naar smaak) wat nootmuskaat. Roer er vervolgens de (al dan niet gesmoorde) andijvie doorheen en de spekjesmengsel. Breng het geheel op smaak met wat peper en eventueel nog wat nootmuskaat en zout.

Geen zin in andijvie? Je kunt deze stamppot ook maken met postelein! Ik zou dan wel de tomaatjes weglaten en de smoortijd verlengen naar 10 minuten.

Over Kokende Oma

Recepten uit grootmoeders tijd
Dit bericht is geplaatst in Groente, Hoofdgerechten, Recepten met de tags , , . Bookmark de permalink.