Taart!

Youtube, Facebook, Pinterest. Als je een taart wilt bakken (zoals ik vandaag) dan staat het bol van de meest prachtige kunstwerken. Met een ogenschijnlijk gemak toveren thuiskoks de meest luchtige baksels tevoorschijn.

Vloekend en tierend

Nou weet ik niet of jij wel eens een luchtige taart hebt gebakken (en dan zonder pakje), maar bij mij stortte het geheel vaak al voor het bakproces ineen. Klonterig deeg (hoezo klonten, die staan niet op het filmpje) wat niet wil rijzen in de oven. Met vaak een keiharde plank tot gevolg. Oefening baart kunst. Maar wanneer oefen je op een taart? Toch alleen de avond vóór de grote dag. Net voor het moment dat je kind met grote gespannen ogen de keuken in komt en in plaats van een kunstwerk een vloekende en tierende moeder aantreft. Liefst nog ondergestoven met bloemresten en spetters boter in het haar!

De meesterbakker

Al die bakrecepten in mijn kookboeken mogen niet baten. Ieder jaar stress en ieder jaar een taart die wordt becommentarieerd met “ach, hij smaakt toch best oké” en “hij ziet er in ieder geval leuk uit”. Ik vind het niet genoeg en het is mijn eer te na er een kant-en-klaar pakje bij te pakken. Dat deed mijn vader ook niet. Na zijn pensioen sloeg hij aan het bakken. Het meel werd bij de molen gehaald, het gist was vers, het banketbakkersroom kwam niet uit een pakje. Hoe vaak ik hem niet bezweet in de keuken en vloekend en tierend heb gezien? Maar dat oefening kunst baart, getuigde mijn vader. Hij werd een meesterbakker!

Oude recepten

Ik besluit het dit jaar op zijn manier te doen. Niks geen hippe recepten voor schijnbaar eenvoudige baksels. Nee, een Moskovisch deeg uit opa’s tijd. Met banketbakkersroom op de ouderwetse manier en een eenvoudige crême au beurre. Tegen mijn gewoonte in lees ik de recepten uiterst nauwkeurig door en begin ik op tijd. Het is jammer dat ik nog geen zelfgemaakte aarbeienjam heb gemaakt (volgt deze zomer), dus komt er helaas toch nog wat uit een potje.

Taart

Het resultaat mag er wezen! Het deeg is gerezen en de crême is op smaak! Ik kijk om mij heen. Mijn keuken is niet ontploft, ik heb geen slierten boter in mijn haar en ik sta niet te vloeken en te tieren. Ik ben ook een meesterbakker! Helaas kan mijn vader deze taart niet meer komen proeven. Maar ik weet zeker dat hij ervan gesmikkeld zou hebben!

moscovisch gebak

Het recept voor Moscovisch gebak.

Over Kokende Oma

Recepten uit grootmoeders tijd
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *